Dragoste sau „chimie”?

image

   Sentimentul ăla pe care îl simți după ce te-a durut atât… Sentimentul ăla pe care îl simți când renaşti, când te îndragostești iar după atâta timp. Sentimentul sau mai degrabă suma acelor emoții puternice de la început. Da, îți e teamă puțin să nu fie ca data trecută, să nu doară la fel, dar în același timp ți-o dorești din tot sufletul. Nu ştii dacă sunt doar „fluturaşii” de moment sau te-ai îndrăgostit iar. Ştii doar că atunci când eşti cu persoana respectivă, ai tot ce îți doreşti lângă tine. Sentimentul ăla când după atâta timp, telefonul sună iar şi răspunzi cu zâmbetul larg pe buze… Sentimentul ăla când zâmbeşti atunci când citești doar numele persoanei care tocmai ți-a trimis un mesaj… Te întrebi dacă e vorba de sentimente sau de „chimia” de la început. Pot fi ambele variante. Însă de ce simți asta doar pentru o anumită persoană şi nu pentru toate care te atrag fizic şi mental? Oare să fie o nouă iubire sau doar dorința pentru aceasta? Oare este sentimentul sau persoana? Este persoana care îți înțelege nebunia pe deplin şi cu care vorbeşti în orice moment al zilei, persoana care simți că te-ar înțelege indiferent de ce i-ai spune? Este acel cineva care îți ascultă cu atenție fiecare vorbă şi care te surprinde de fiecare dată?

Finalmente, mai contează? Contează clipa şi momentele petrecute împreună. Dragostea este complicată şi dacă la început sunt scânteile alea nebune, de ce nu ar putea fi mai mult pe parcurs? E o nebunie care îți inundă mintea, trupul şi simțirile. La început e risc, riscul asumat de persoana îndrăgostită de a avea un eșec, apoi e iubire. Poate fi doar eşec, dar de ce să ratezi şansa pentru o teamă nejustificată? Suntem ființe cu conştiință şi e dificil să ne controlăm sentimentele atunci când stimulii afectivi devin puternici. Iar cea mai bună modalitate de a ne înfrânge temerile este confruntarea directă cu acestea. Şi de unde teama de dragoste, de respingere? Dragostea este un sentiment frumos. Nu fugim de iubire, ci de teama de a nu o avea. Aceasta se întâmplă din cauza acelor dezamăgiri trăite pe parcursul vieții venite din partea unor oameni apropiați – de la colegi, rude până la prietenii considerați cei mai buni şi chiar familie. Dezamăgirea este conflictul afectiv produs de diferența dintre aşteptările noastre şi realitate. Cu cât diferența dintre acestea este mai mare, cu atât mai mare este dezamăgirea. Pe deasupra, pe lângă ciocnirea dintre aşteptări şi realitate, vizavi de teama de apropiere, există şi o altă abordare care intră în conflict cu această frică. Aşa cum unii dintre noi căutăm împlinirea în iubire, aşa există şi alte persoane asemenea nouă. De unde să ştim dacă nu cumva am întâlnit acea persoană dacă nu încercăm? Poate şi ea, la rândul ei, caută aceeași apropiere, aceeași afecțiune. De ce să ne temem de o persoană ale cărei intenții nu ne sunt încă suficient de clare? E drept, poate nu e ceea ce îşi doreşte sau nu suntem persoana potrivită pentru ea. Dar cu siguranță că pentru cineva carr ne este sortit, oricât de neîncrezători am fi, timpul şi destinul ne vor arăta că circumstanțele vor fi favorabile întemeierii unor sentimente cu acea persoană.

   Romantism incurabil? Nici pe departe. Mai degrabă nişte realism cu o doză de optimism. Iar daca lucrurile nu ies conform planului sau dorințelor noastre, măcar am fost optimiști şi acest lucru creşte speranța de viață. Apropo de optimism, suntem suma gândurilor noastre care pot fi ori negativiste, ori cu o viziune mai puțin drastică. Realitatea este obiectivă, doar perspectivele noastre de viață sunt subiective. De exemplu, de ce m-ar deranja o insultă atât timp cât sunt conştientă de calitățile mele şi o pot folosi fie drept critică constructivă, fie drept hârtie igienică? Aceasta este viziunea optimistă. În schimb, de ce nu m-ar deranja o insultă dacă ştiu că oricum nu sunt bună de nimic şi sunt des criticată? Aici este vorba despre lipsă de self-esteem şi negativism.

   Revenind la iubire, este greu de spus dacă este vorba despre dragoste sau acea atracție fizică stabilită încă de la primul contact vizual. Cu timpul, diferențele se conturează şi putem înțelege anumite comportamente. Iar aici aduc iar în discuție optimismul. De ce să o percep ca pe o decepție, ca pe un eșec în dragoste, în cazul în care nu iese conform planului inițial şi de ce să nu privesc lucrurile dintr-un unghi mai favorabil, adică să o percep ca pe o lecție, ca pe o experiență? Timpul şi circumstanțele, modul în care privim şi abordăm problema sunt principalii determinanți pentru ceea ce urmează să fie. Aşadar, ce dacă este o iluzie sau o iubire? Ori câştigăm experiență, ori acea persoană specială de care avem nevoie pentru a fi fericiți. În oricare caz este vorba despre un câştig. Deci de ce să spui nu unei atracții literalmente irezistibilă care se poate transforma în sentimente pe parcurs? Dragostea, fiind un sentiment, se formează din emoții, de la acei „fluturaşi” în stomac până la nervi, bucurie, emoții care, resimțite constant, devin sentimente. Dragostea este ceva treptat, iar prima etapa a acesteia este atracția de la început care se poate transforma într-o adevărată pasiune. Prima etapă a dragostei este riscul. Tu eşti dispus cu adevărat să iubești?

image

Despre Maria-Cristina Pavelescu

Povestea blogului? Scurtă și simplă - dupa cum știm, cu toții avem aceleasi emoții si trairi, doar momentul diferă uneori. Restul e printresentimente.
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.